Persoane interesate

vineri, 28 decembrie 2012

Leapşă: Top 5 cărţi citite anul acesta

Furată de la Ale.


V
Anielka - Boleslaw Prus
Polonezul Prus descrie viaţa micuţei Anielka, o fată ce încearcă să îşi facă prieteni, chiar dacă tatăl ei nu este de acord. Va întâmpina multe greutăţi, iar în cele din urmă moare din cauza dorului de persoanele pe care le iubeşte.

IV
Uriaşul Cel Prietenos - Roald Dahl
Într-o noapte, pe când toţi copiii dormeau liniştiţi în paturile lor, Sophie descoperă că Uriaşii chiar există. Ea se împrieteneşte cu cel mai prietenos dintre aceştia. Cu ocazia aceasta, o cunoaşte pe Regina Angliei. Cu ajutorul acesteia şi a lui Sophie, Uriaşul sapă o groapă enormă unde îi aruncă pe toţi ceilalţi Uriaşi, iar povestea prietenului lui Sophie devine cunoscută.

III
Extravagantul Conan Doi - Vlad Muşatescu
Romancierul bucureştean porneşte în căutarea unui oaze de linişte, într-un final ajungând la Colţilupchii. Aici dă de o grămadă de săteni aiuriţi, dar mai ales îl cunoaşte pe vrăjitorul Gulliver Naiba. Aici, maestrul Conan are parte de o mulţime de aventuri, iar cu ajutorul noilor lui prieteni descoperă că numele ''Gulliver Naiba'' este masca purtată de doi fraţi gemeni care, practic, s-au înecat în minciun, şi odată cu asta, i-a tras în jos şi pe alţi săteni neduşi la biserică... Ironia este că romancierul se laudă cu vreo 5 romane, toate 5 nepublicate. Dar nu va gândiţi că şi-a găsit oaza de linişte tocmai la Colţilupchii, nici pe departe!

II
Lista cu dorinţe - Eoin Colfer
După ce încearcă să spargă apartamentul unui pensionar fără a reuşi, Meg este prinsă între cele două lumi. Pentru a ajunge în Rai, adolescenta este trimisă înapoi la bătrân, pentru a-l convinge s-o ierte şi pentru a nu ajunge în Iad. Bătrânul nici nu vrea să audă de iertare, dar după îndelungi rugăminţi, pensionarul o va ierta doar dacă îl va ajuta să-şi îndeplinească dorinţele pe care le trecuse pe o listă. Aşa că Meg acceptă condiţia. Bineînţeles, cei doi intră în belele, fiindca nu toate dorinţele de pe listă sunt legale, dar în cele din urmă, Meg ajunge în Rai.

I
Piciul - Alphonse Daudet
Asta e cartea care m-a impresionat cel mai mult. Tocmai azi am terminat-o de citit şi vreau să spun că este SUPERBĂ. Este o carte autobiografică, autorul pvestindu-şi copilăria şi adolescenţa. La ultimele capitole chiar mi-au apărut mici lacrimi, ceea ce nu s-a mai întâmplat la nicio carte precedentă. Pici pleacă în alt oraş, unde tatăl său încerca să câştige bani pentru a întrţine familia, îşi pierde fratele cel mare, apoi este trimis la un colegiu unde merge ca pedagog. Săturat de viaţa de acolo şi de batjocura elevilor săi, ajunge în Paris, la cel de-al doilea frate al său, mai mare cu doi ani. Aici încearcă amândoi să-şi câştige existenţa, făcându-şi planuri pentru a reconstrui căminul. În ciudatul optimismului fratelui lui Pici, acesta moare. Pici începe să vândă porţelanuri, ar dacă i s-ar fi spus asta cu câteva luni mai înainte, el n-ar fi crezut. Oricum, în situaţia în care era, nu mai avea nimic mai bun de făcut; putea doar să vândă porţelanuri.
O carte foarte frumoasă, tristă, dar şi cu iubire :)

Un comentariu:

  1. Frumos top :-) .
    Voi căuta și eu Piciul , mi-ai atras atenția asupra acestei cărți cu această postare .

    RăspundețiȘtergere